Buyaathaillah's Blog

Bayan Maulana Mubin

Bayan Subuh 11/8 Jor Penanti (Maulana Mubin)

#Orang yg buat usha agama kena ada sifat pemaaf…kita kena maaf kan semua org..terutama maafkan rakan seusha kita yg buat kesalahan..dan maaf kan org yg terdekat dgn kita….setiap kita mempunyai kesalahan dan dosa bagaimana kalu harini Allah swt buka tirai Allah buka hijab keburukan dan keaiban kita maka seluruh manusia akan menjauhi kita termasuk lah anak dan istri kita..oleh sbb itu kita kena maafkan setiap kesalahan siapa saja lebih2 lagi org yg terdekat dgn kita..

#Kalu hari ni kita keluar jln Allah tak dpt keluarkan jemaah akan tetapi kita dpt kesatuan hati maka lebih baik drp kita keluarkan beratus2 jemaah tetapi kita tak satu hati maka kita tiada bantuan Allah dan tiada rahmat Allah bersama kita..

#Nabi saw suatu ketika ada org badawi dtg kemasjid nabawi dan kencing dlm masjid maka sahabat dtg utk pukul dan marah pada badawi tersebut maka Nabi saw telah bgtau jgn marah dia biar kan dia kencing sehingga habis maka setelah itu Rasullallah saw tlh panggil badawi tadi dan bgtau “ini rumah Allah tempat solat zikir dll ibadah jgn lah kita buang najis disini…maka org badawi td telah bgtau sesungguh nya aku tidak pernah berjumpa seorg pebimbing dan pengajar yg semulia dan sebaik Muhammad saw..aku telah kencing dlm masjid beliau lansung tak marah aku apa lagi memukul aku..

# Begitu jugak sewaktu fatah mekah Rasullallah saw memaafkan semua kesalahan org2 yg telah hancurkan hati Nabi saw…org yg telah atur perancangan utk bunuh Nabi saw dan org telah bunuh pak sedara kesayangan Nabi saw semua nya Nabi saw telah maafkan abu sofian…Hindun ..wahsyi dll termasuk ikrimah yg byk menyusahkan Nabi saw tetapi sewaktu ikrimah larikan diri sewaktu fatah mekah dan istri nya memohon keamanan kpd Nabi saw bg pihak suaminya maka ketika ikrimah dtg utk bertemu dgn Nabi saw maka Nabi saw telah beri kemulian kpd ikrimah…Rasullallah saw hampar selendang nya utk ikrimah duduk dan pesan kpd sahabat2 sewaktu ikrimah dtg jgn lah kamu sebut2 kesalahan bapa nya dan keaiban nya…ini lah sifat pemaaf dan akhlak baginda Nabi saw.. apabila kita melakukan usha dakwah dgn memaafkan umat dan akhlak maka baru lah umat akan dtg pada agama….sesungguh nya kekerasan dan kegusaran bukan lah sifat seorg daie dan bukan lah sifat seorg yg buat usha agama…kita sentiasa kena memaafkan semua org walaupun org tersebut memusuhi kita…Harini kalu lah kita buat usha dgn kekerasan dan marah2 bagaimana umat akan dtg pada agama…

# Seorg yg buat usha agama semesti nya meninggalkan ghibah (mengumpat) berapa byk hari ni kita melakukan mengumpat….harini kita lihat binatang buas makan binatang lain mentah2…hari ini kita telah makan daging saudara kita mentah2 didlm masjid pulak….seorg yg mengumpat adalah lebih buruk dr berzina..kalu org berzina hanya 2org ja..akan tetapi seorg yg mengumpat melibat kan ramai org…kalu seorg yg berzina dia bertaubat maka Allah akan ampun kan dosa2 nya akan tetapi kalu kita mengumpat maka dosa kita tidak akan di ampun kan hinggalah kita minta ampun drp org yg kita mengumpat…..oleh yg demikian jauhi lah mengumpat..

#kalu lah ada org yg buat kesalahkan kpd kita maka kita maafkan kalu lah sesalahan itu berkaitan dgn dosa antara dia dgn Allah maka kita minta ampunlah bg pihak nya kpd Allah swt…ini lah akhlak Nabi saw dan mereka2 yg mengikuti Baginda saw..

#Kata Maulana Yusuf rah kita jugak kena jaga akhlak kita melalui muamalat…hutang2 kita kena bayar…walau satu sen pun kita kena bayar..kalu lah hari ini kita menzalimi manusia walaupun satu sen maka di akhirat kita kena ganti kan dgn 700 amalan kita yg makbul…adakah kita jamin kita mempunyai amalan makbul sebanyak itu..seorg yg ambil sejengkal tanah org lain maka tanah tadi akan menjadi kalung dr neraka…
harini kita keluar jln Allah kita ikram ahli jemaah kita ikram org sana sini tp blk umah kita buat tak tau pada istri kita…kita picit urut kawan2 kita tp kita tak pernah picit dan urut maka ayah kita yg telah tua…di mana akhlak kita…Nabi saw bersabda “sebaik2 kamu adalah org yg baik dgn ahlinya”….

Iklan

Buat situs web atau blog gratis di WordPress.com.

%d blogger menyukai ini: